ABXZone Computer  Forums



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-22-2004, 06:44 PM   #1
yonderblue
Registered User
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 3
Asus Intel925X/915P/915G are online

Spotted that the new Asus Intel925X/915P/915G specs and details are on the Asus site.

Better start saving my pennies now.
(Offline)   Reply With Quote

Advertisement [Remove Advertisement]
Old 06-22-2004, 07:19 PM   #2
Fraoch
Resident ABX Wizard
 
Fraoch's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: London, Ontario
Posts: 8,814
Cool!

I'm trying to wrap my head around the differences between these boards. It's complicated...

P5AD2 Premium - PAT, dual DDR2 533, 2 PCI-E 1X, 1 PCI-E 16X, 2 GB LAN, HD audio, IDE RAID, 6 SATA RAID ports on two controllers, 1 1394a and 2 1394b ports.

P5AD2 Deluxe - PAT, dual DDR2 533, 2 PCI-E 1X, 1 PCI-E 16X, 2 GB LAN, HD audio, IDE RAID, 6 SATA RAID ports on two controllers, 1 1394a and 2 1394b ports.

What's the difference between the "Premium" and the "Deluxe"?

P5GD2 Premium - NO PAT, dual DDR2 533, 2 PCI-E 1X, 1 PCI-E 16X, 2 GB LAN, HD audio, IDE RAID, 6 SATA RAID ports on two controllers, 1 1394a and 2 1394b ports (although the text explanation says nothing about "a" and "b" here, so it might just be the older "a").

Again there appears to be no difference between the P5GD2 "Premium" and "Deluxe".

P5GD1 - no PAT, no DDR2 533 but dual DDR400, 3(?) PCI-E 1X, 1 PCI-E 16X, 1 GB LAN, although it says dual in the text, HD audio, IDE RAID, 4 SATA RAID ports on one controller, no 1394 ports.

P5GDC-V Deluxe - same as P5GD1 but with dual DDR400 AND dual DDR2 533 (yep, there are 6 memory slots!), 2 1394 ports and integrated video.

So it makes some sense, but it's pretty confusing since the feature tables don't match the text and some features don't make sense (i.e. going DOWN from the P5GD2 to the P5GD1 gets you an additional PCI-E 1X slot? :confuse2: I think even ASUS is confused.

The dual GB LAN feature is nice since (I'm guessing) you could network two computers and have them share an Internet connection with no additional hardware.

All this stuff is nice but can the 800 MHz FSB processors take advantage of all that memory bandwidth? I thought they maxed out at dual DDR400.

Also interesting is the fact that ASUS claims DDR2 600 support on a chip officially pegged at 533.
(Offline)   Reply With Quote
Old 06-23-2004, 05:03 AM   #3
fritzman
Registered User
 
fritzman's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Tauranga 3001 - New Zealand
Posts: 3
1394a=400mbps 1394b=800mbps as I recall.

Looking at the pics of the two top boards... looks like one has one more SATA slot, and the Premium has 2 x Gb-Lan onboard (didn't think the deluxe did)
(Offline)   Reply With Quote
Old 06-25-2004, 02:31 PM   #4
gjhsu
Registered User
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 3
Hey, does anyone know if any of the new Asus P5xxxx series motherboards have an onboard High Definition Audio (Azalia) header physically ON the motherboard? Or even a footprint for said header would be helpful.

Thanks in advance.
(Offline)   Reply With Quote
Old 06-25-2004, 02:46 PM   #5
Fraoch
Resident ABX Wizard
 
Fraoch's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: London, Ontario
Posts: 8,814
Not quite sure what you mean, they include the entire Azalia chip:

Quote:
High Definition Audio
Enjoy high-end sound system on your PC! The onboard 8-channel HD audio (High Definition Audio, previously codenamed Azalia) CODEC enables high-quality 192KHz/24-bit audio output, jack-sensing feature, retasking functions and multi-streaming technology that simultaneously sends different audio streams to different destinations. You can now talk to your partners on the headphone while playing a multi-channel network games. All of these are done on one computer. The Dolby Digital Live technology from Dolby Lab encodes the multi-channel audio source into AC-3 bit-stream and outputs it to S/PDIF port in real time.
From http://usa.asus.com/products/mb/sock...d/overview.htm, just after the "AI Proactive" spiel.
(Offline)   Reply With Quote
Old 06-25-2004, 02:52 PM   #6
gjhsu
Registered User
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 3
Yeah, I know it comes with a codec on it, but as a research project, I'm playing around with similar things, and just wanted to know if there was a 16-pin azalia header on there.
(Offline)   Reply With Quote
Old 06-25-2004, 02:57 PM   #7
Fraoch
Resident ABX Wizard
 
Fraoch's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: London, Ontario
Posts: 8,814
Quote:
Originally Posted by gjhsu
Yeah, I know it comes with a codec on it, but as a research project, I'm playing around with similar things, and just wanted to know if there was a 16-pin azalia header on there.
Oh, OK. I doubt if the mobos have such a header. They certainly don't list it.

But good luck with that!
(Offline)   Reply With Quote
Old 06-25-2004, 03:26 PM   #8
gjhsu
Registered User
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by Fraoch
Oh, OK. I doubt if the mobos have such a header. They certainly don't list it.

But good luck with that!

Thanks, I just didn't want to buy one of those just to find it doesn't have what I need
(Offline)   Reply With Quote
Old 06-25-2004, 03:01 PM   #9
BigCat
Registered User
 
BigCat's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Ohio
Posts: 356
full of bugs?

http://zdnet.com.com/2100-1103_2-5247902.html
Quote:
Originally Posted by yonderblue
Spotted that the new Asus Intel925X/915P/915G specs and details are on the Asus site.

Better start saving my pennies now.
(Offline)   Reply With Quote
Old 06-25-2004, 03:10 PM   #10
Rickwell
Last user turn off lights
 
Rickwell's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Iowa
Posts: 1,816
Thanks BigCat for the heads up.I wasn't going to get one those anyway.But I feel sorry for those who ordered one.I'm just glad it was cought now instead of 2 months from now.
__________________
Asus X48 DDR2 Rampage Formula
Core 2 Extreme qx9650 @ 4.00 Ghz
Water Cooled with Apogee GTZ
EVGA 295 GTX,Koolance water block
4GB Corsair Twin 2X4096-8500C5DF
4 x 256 GB Raid 0 / Crucial M4 SSD
Areca ARC-1000B LCD Pannel
Areca 1880ix RAID Card / 4GB cache
Lamptron FC5 Fan Controller
Corsair CMPSU-1000HX PSU
Win7 x64/SP1
(Offline)   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com

© 2006 - 2016 ABXZone Forums | About ABX Zone Forums | Advertisers | Investors | Legal | A member of the Crowdgather Forum Community