ABXZone Computer  Forums



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-07-2008, 04:16 PM   #1
cimurray
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: Jersey - Channel Islands
Posts: 271
Help - my new P5E3 won't post

New build - fans spin in case and graphics card but nothing happens. No beeps or anything then system closes down after 15 to 20 seconds. Thought the new processor wasn't supported (E8400) so swapped for an old celeron but still getting the same thing. I have stripped everything out to just the processor, memory and graphics card and still the same result. Any bright ideas of things to try appreciated. Full spec::
Asus P5E3
2x1GB OCZ DDR3-10666C9
E8400 3GHZ 1333FSB "Wolfdale"
Leadtek GF 8800GT
Corsair 620W modular PSU
__________________
Q9550 @2.83GHz, 4GB OCZ DDR3 1333MHZ Platinum, P5E3, HD 5870, Corsair HX 620W, Arctic Cooling Freezer Pro 7 Rev 2, Intel X25-M 80GB SSD, Samsung F3 7200 1TB, Antec 900
(Offline)   Reply With Quote

Advertisement [Remove Advertisement]
Old 02-07-2008, 04:32 PM   #2
ctal
Eschews Obfuscation
 
Join Date: Sep 2003
Location: Connecticut, USA
Posts: 2,347
Re: Help - my new P5E3 won't post

Well, all that occurs to me are some things that may be obvious to you, but I'll list them -- is the EATX12V aux power connected? are the clear CMOS and chassis intrusion jumpers in the right positions? are the mobo mounting screws not overtightened, and have you checked to see that they are not shorting to any adjacent conductive signal runs? Have you tried removing and reseating the memory stick(s)? Is the cpu fan monitor connected to the mobo properly, so the mobo doesn't incorrectly sense that the fan is not running or not present?

Good luck!
-- Al
(Offline)   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 04:41 PM   #3
cimurray
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: Jersey - Channel Islands
Posts: 271
Re: Help - my new P5E3 won't post

Quote:
Originally Posted by ctal View Post
Well, all that occurs to me are some things that may be obvious to you, but I'll list them -- is the EATX12V aux power connected? are the clear CMOS and chassis intrusion jumpers in the right positions? are the mobo mounting screws not overtightened, and have you checked to see that they are not shorting to any adjacent conductive signal runs? Have you tried removing and reseating the memory stick(s)? Is the cpu fan monitor connected to the mobo properly, so the mobo doesn't incorrectly sense that the fan is not running or not present?

Good luck!
-- Al
I had fitted the power connecter behind the CPU - unplugged that and system no longer shuts off. Re your other points I will work through them and see how I get on - thanks for the ideas.
__________________
Q9550 @2.83GHz, 4GB OCZ DDR3 1333MHZ Platinum, P5E3, HD 5870, Corsair HX 620W, Arctic Cooling Freezer Pro 7 Rev 2, Intel X25-M 80GB SSD, Samsung F3 7200 1TB, Antec 900
(Offline)   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 05:05 PM   #4
fvbounty
Registered User
 
fvbounty's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Alameda Ca
Posts: 13,863
Re: Help - my new P5E3 won't post

If you can get into the bios, use ez flash 2 to flash your bios to the latest bios so it will recognize your cpu.
__________________
Asus Maximus VII Formula, Intel I7 4790K Cooled by Noctua NH-U12S, 16 Gigs Corsair Dominator Platinum CMD16GX3M2A1866C9, Asus GTX570 DCII/2DIS/1280MD5, Samsung 840 EVO 500 Gig SSD W8.1 PRO, 1 TB WD Black data, Corsair 650D case with Corsair AX750 PS, 2X Dell UltraSharp U2412M, Corsair Vengeance K90 Mechanical keyboard, Mionix Naos 7000 mouse, Corsair SP2500 2.1 Speaker System ....and some other stuff!


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(Online)   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 05:09 PM   #5
SRTDodge05
Grab Life By The Balls
 
SRTDodge05's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Michigan
Posts: 7,856
Re: Help - my new P5E3 won't post

You need these bios in order for the e8400 to work.
ASUSTeK Computer Inc.-Support-
(Offline)   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 05:18 PM   #6
cimurray
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: Jersey - Channel Islands
Posts: 271
Re: Help - my new P5E3 won't post

Quote:
Originally Posted by SRTDodge05 View Post
You need these bios in order for the e8400 to work.
ASUSTeK Computer Inc.-Support-
I know - it's the age old problem. Fortunately I have the new BIOS on a CD ready to flash. It's getting to that stage that's causing me the problems and is why I'm using an old celeron. I now have the mobo outside of the case with only the CPU and memory installe?
__________________
Q9550 @2.83GHz, 4GB OCZ DDR3 1333MHZ Platinum, P5E3, HD 5870, Corsair HX 620W, Arctic Cooling Freezer Pro 7 Rev 2, Intel X25-M 80GB SSD, Samsung F3 7200 1TB, Antec 900
(Offline)   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 06:21 PM   #7
cimurray
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: Jersey - Channel Islands
Posts: 271
Re: Help - my new P5E3 won't post

I think I know what's wrong. Having checked the specs for the Celeron I was using to try and get the machine going it is a 2.66MHz 775 processor running at 533MHz. However this mobo does not support speeds below 800MHZ! So all I need is a processor that runs at 800MHz, flash the BIOS and job done. But where the heck do you find a processor at midnight?
__________________
Q9550 @2.83GHz, 4GB OCZ DDR3 1333MHZ Platinum, P5E3, HD 5870, Corsair HX 620W, Arctic Cooling Freezer Pro 7 Rev 2, Intel X25-M 80GB SSD, Samsung F3 7200 1TB, Antec 900
(Offline)   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 06:21 PM   #8
fvbounty
Registered User
 
fvbounty's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Alameda Ca
Posts: 13,863
Re: Help - my new P5E3 won't post

Quote:
Originally Posted by cimurray View Post
I know - it's the age old problem. Fortunately I have the new BIOS on a CD ready to flash. It's getting to that stage that's causing me the problems and is why I'm using an old celeron. I now have the mobo outside of the case with only the CPU and memory installe?
If you have a usb flash drive use it to flash, really easy and safe, I used it on my QX9650 on my P5E3 wifi....
__________________
Asus Maximus VII Formula, Intel I7 4790K Cooled by Noctua NH-U12S, 16 Gigs Corsair Dominator Platinum CMD16GX3M2A1866C9, Asus GTX570 DCII/2DIS/1280MD5, Samsung 840 EVO 500 Gig SSD W8.1 PRO, 1 TB WD Black data, Corsair 650D case with Corsair AX750 PS, 2X Dell UltraSharp U2412M, Corsair Vengeance K90 Mechanical keyboard, Mionix Naos 7000 mouse, Corsair SP2500 2.1 Speaker System ....and some other stuff!


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(Online)   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 06:32 PM   #9
ctal
Eschews Obfuscation
 
Join Date: Sep 2003
Location: Connecticut, USA
Posts: 2,347
Re: Help - my new P5E3 won't post

Quote:
Originally Posted by cimurray View Post
I think I know what's wrong. Having checked the specs for the Celeron I was using to try and get the machine going it is a 2.66MHz 775 processor running at 533MHz. However this mobo does not support speeds below 800MHZ! So all I need is a processor that runs at 800MHz, flash the BIOS and job done. But where the heck do you find a processor at midnight?
Yup, sounds like you've got it figured out. Guess you'll have to wait unless there's another rig handy that can be borrowed from.

Regards,
-- Al
(Offline)   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 06:34 PM   #10
fvbounty
Registered User
 
fvbounty's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Alameda Ca
Posts: 13,863
Re: Help - my new P5E3 won't post

My P5E3 wifi let me get into the bios with my QX9650 witch is a 1333 cpu it didn't recognize it but it ran and let me flash to the newest bios so your should too...I hope this makes since?
__________________
Asus Maximus VII Formula, Intel I7 4790K Cooled by Noctua NH-U12S, 16 Gigs Corsair Dominator Platinum CMD16GX3M2A1866C9, Asus GTX570 DCII/2DIS/1280MD5, Samsung 840 EVO 500 Gig SSD W8.1 PRO, 1 TB WD Black data, Corsair 650D case with Corsair AX750 PS, 2X Dell UltraSharp U2412M, Corsair Vengeance K90 Mechanical keyboard, Mionix Naos 7000 mouse, Corsair SP2500 2.1 Speaker System ....and some other stuff!


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(Online)   Reply With Quote
Old 02-10-2008, 12:02 PM   #11
cimurray
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: Jersey - Channel Islands
Posts: 271
Re: Help - my new P5E3 won't post

Quote:
Originally Posted by ctal View Post
Yup, sounds like you've got it figured out. Guess you'll have to wait unless there's another rig handy that can be borrowed from.

Regards,
-- Al
False alarm I'm afraid. I have just cannibalised an E4300 from my wife's computer and tried booting with that - but nothing doing. As before the fans spin up, the hard drive is running and the DVD is getting power but there are no peeps from the mobo and no video signal. Trying to troubleshoot a problem without feedback is not easy. I am absolutely stuck and don't know what to try next - any bright ideas gratefuly received.
__________________
Q9550 @2.83GHz, 4GB OCZ DDR3 1333MHZ Platinum, P5E3, HD 5870, Corsair HX 620W, Arctic Cooling Freezer Pro 7 Rev 2, Intel X25-M 80GB SSD, Samsung F3 7200 1TB, Antec 900
(Offline)   Reply With Quote
Old 02-10-2008, 12:19 PM   #12
Sir Skully
ABX KNIGHT EXEMPLAR
 
Join Date: Feb 2001
Location: USA-GA
Posts: 37,444
Re: Help - my new P5E3 won't post

Memory is it compatible with the mobo?
(Offline)   Reply With Quote
Old 02-10-2008, 12:26 PM   #13
SRTDodge05
Grab Life By The Balls
 
SRTDodge05's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Michigan
Posts: 7,856
Re: Help - my new P5E3 won't post

Do you have a PCI video card to try? Also try one memory stick at a time, could have a bad stick. Also unplug any sata and ide devices.
(Offline)   Reply With Quote
Old 02-10-2008, 03:17 PM   #14
cimurray
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: Jersey - Channel Islands
Posts: 271
Re: Help - my new P5E3 won't post

This is getting more bizarre. I plugged the atx four pin power lead back in (having been advised previously that it wasn't needed) and everything fired up beautifully. So I quickly flashed the BIOS to the most recent version powered down then swapped processors to fit the new Wolfdale E8400. Started up the machine and it posted perfectly correctly recognising the processor. So I put everything back inside the case fired it up and .... only the fans would spin. No beeps no nothing. So I have dismantled everything again with the barebone mobo, memory and processor on my desk and I can't get anything other than the fans to spin. So it seems that everything does work but the problem is it does so randomly. I am going to leave it for now as I am too tired to do it justice but I will be back.....
__________________
Q9550 @2.83GHz, 4GB OCZ DDR3 1333MHZ Platinum, P5E3, HD 5870, Corsair HX 620W, Arctic Cooling Freezer Pro 7 Rev 2, Intel X25-M 80GB SSD, Samsung F3 7200 1TB, Antec 900
(Offline)   Reply With Quote
Old 02-10-2008, 03:22 PM   #15
ctal
Eschews Obfuscation
 
Join Date: Sep 2003
Location: Connecticut, USA
Posts: 2,347
Re: Help - my new P5E3 won't post

You definitely do need the aux power connected. The manual makes clear that it won't boot otherwise, iirc.

-- Al
(Offline)   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com

© 2006 - 2014 ABXZone Forums | About ABX Zone Forums | Advertisers | Investors | Legal | A member of the Crowdgather Forum Community